måndag 18 april 2011

Vecka 40 (39+0)

Lillan och jag verkar inte överrens om när hon ska komma ut, mina planer gick om intet och hon är fortfarande kvar som inneboende i min mage. Vecka 40 idag och 39 fulla veckor, en vecka kvar till beräknad förlossning, måtte det sätta igång innan!

Så här står det om bebisen på familjeliv.se och growingpeople.se:

"Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet. Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

I vecka 40 är medelkroppslängden i medeltal 51 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3600 gr. Huvudets omkrets är 35 cm. Idag föder vi allt större barn. Om barnet föds nu kan det hända att det bara har lite fosterfett kvar i hudvecken. Fosterfett produceras under graviditetens tredje trimester och skyddar barnets hud från fostervatten. Vissa barn föds med mycket hår på huvudet, andra är nästan flintskalliga."

Inga kommentarer: