tisdag 12 april 2011

Vecka 39 (38+1)

Igår gick jag in i vecka 39 och det var dessutom igår jag hade "planerat" att föda barn men jag sitter fortfarande med magen i vädret och känner inte mer än oregelbundna förvärkar som dock kan vara ganska smärtsamma. Kroppen håller på att ge upp och jag har jätteont av foglossningarna. Känner att det börjar bli nog nu men nu har lillan "utegångsförbud" till på lördag för på fredag ska jag gå på baby & barnmässan!

Så här står det om bebisen på familjeliv.se och growingpeople.se:

"Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

I vecka 39 är medelkroppslängden 51 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3450 gr. Huvudets omkrets är 35 cm. En del barn ökar fortfarande i vikt medan andra magrar.

Normal mängd fostervatten är i slutet av graviditeten ungefär 0,5-1,5 liter. Fostervattnet omsätts snabbt, med ungefär 0,5 liter i timmen, vilket betyder att hela fostervattenmängden i slutet på graviditeten byts ut varannan till var tredje timme.

Det är ont om plats i livmodern och då kan det hända att navelsträngen ligger ett eller flera varv kring halsen eller kroppen på barnet, och det kan ibland påverka barnets hjärtljud i slutet av förlossningen. Cirka 20 procent föds med navelsträngen runt halsen och det är oftast inget problem. I de flesta fall behövs ingen annan åtgärd än att barnmorskan för navelsträngen över huvudet på barnet i samband med födseln."

Inga kommentarer: