tisdag 22 november 2011

Utvecklingssamtal

Idag hade jag utvecklingssamtal för Axel på förskolan. De hade bara gott att säga om honom, han har utvecklats något enormt under terminen som gått. De har något som de kallar för "ämnessolar" (eller något i den stilen) där alla ämnena och områden delas upp och markeras allt eftersom barnen behärskar de olika områdena. Axel har jobbat mycket med de matematiska och geometriämnena och är nu nästan klar med den "solen". De trodde han skulle bli klar med den innan han började i förskoleklass, det är tydligen inte så vanligt. Han har nu börjat arbeta med multiplikation!

Läsningen går fortfarande inte riktigt, han skriver och hans handstil har blivit jättefin bara på några månader, men läskoden har han ännu inte lyckats knäcka. Men rätt var det är så lär han väl bli en liten bokslukare!

Den sociala biten har han utvecklats jättemycket i och växer dag för dag. Han är äldst på förskolan och många av barnen ser upp till honom. Han hjälper till och ser behoven själv utan att man behöver be honom. Han brukar dessutom hjälpa Vidar ganska mycket om han behöver hjälp.

Det känns skönt att han mognat socialt och det känns tryggt att han får utlopp för sin intelligens på förskolan!

De frågade även vad vi hade för förväntningar på förskolan, vad vi ville att han skulle uppnå och få ut av förskolan. På det svarade jag att det viktigaste för oss är att Axel mår bra och får göra det han är intresserad av. Visst tycker vi att det är viktigt att han får lära sig saker men vi har inga direkta krav på något specifikt som vi vill att han ska lära sig. Att det är Axel man får utgå ifrån, det är Axel som ska vilja lära sig det är inte vi som ska bestämma att "nu ska Axel lära sig läsa" tex.

Inga kommentarer: