lördag 18 juni 2011

Hos barnkardiologen

När barnläkaren undersökte Idun innan vi skulle åka hem från bb upptäckte han ett litet blåsljud på hjärtat, men hon visade inga andra symptom som tex hjärtsvikt och hon syresatte sig bra. Det är tydligen väldigt vanligt med blåsljud på nyfödda och oftast växer det bort innan det rutinmässiga PKU-testet som görs under det tredje levnadsdygnet.

Givetvis blir man som förälder lite orolig och ängslig när en läkare säger att det är något fel på ens barn det blev även jag och Jesper. Läkaren sa att det troligen hade vuxit bort vid PKU-testet och om det inte hade gjort det så skulle det göras ett ultraljud av hennes hjärta.

Vid läkarundersökningen på PKU-testet hade hon kvar blåsljudet men fortfarande visade hon inga andra symptom och syresatte sig bra. Vi fick en remiss till barnkardiologen på drottning Silvias barnsjukhus. Det kändes väldigt olustigt och jobbigt att åka hem med min "hjärtsjuka" dotter även om läkaren åter igen förklarade att blåsljud var väldigt vanligt på nyfödda och växer oftast bort.

Några dagar senare var vi på barnkardiologen (hjärtmottagningen för barn) och det gjordes me ultraljud en grundlig undersökning av Iduns hjärta och till slut kunde läkaren konstatera att blåsljudet berodde på ett litet hål i skiljeväggen mellan kamrarna. Läkaren trodde även att det skulle växa bort för det var ett ganska litet hål. Vi fick en tid för återbesök när hon blivit drygt 6 veckor.

Igår var jag där tillsammans med Axel som hade studiedag från förskolan. Jesper kunde inte vara med för han var upptagen på jobbet. Axel fick välja en film som han fick titta på i undersökningsrummet tillsammans med mig och Idun. Läkaren lyssnade först på hjärtat med stetoskopet och gjorde sen en lång ultraljudsundersökning. Först var Idun vaken och låg lugnt och tittade på läkaren men ganska snabbt tröttnade hon och det kan man ju förstå eftersom hon redan varit vaken i tre timmar. Vi försökte ge henne sockerlösning men det var hon inte alls imponerad av nöjd blev hon först efter att hon fått lite att äta. Till slut somnade hon av och läkaren kunde lugnt fortsätta med undersökningen.

Efter undersökningen tog vi en vikt (4980g) och en längd (56cm) och läkaren diskuterade undersökningsresultatet med en annan läkare. När vi var färdiga berättade läkarna att man kunde inte längre höra blåsljudet och man kunde inte heller se hålet med ultraljudet om man inte satte på färg. Hålet har i princip vuxit igen och Idun behöver inte komma på fler kontroller. Hon blev alltså friskförklarad och ingen är mer glad och lycklig än hennes mamma och pappa!

Efter undersökningen gick vi ut till skeppet som står i entrén så att Axel fick leka av sig lite. Det var mycket uppskattat av honom. Han var jätteduktig under hela undersökningen och jag är så stolt över honom!

Idun innan undersökningen...

...Axel satt helkoncentrerad på filmen...

Avsomnad och kopplad till apparater...

En mycket nöjd Axel i skeppet...

...klättrar omkring...

...medans Idun tog igen sig i vagnen

1 kommentar:

Emelie sa...

Så skönt att allt ser ihopväxt och bra ut!! Härligt att få henne friskförklarad!

KRAAAM